16.4.2013

Täydenkuun valo


Täydenkuun valo talviyönä on monella tapaa lumoava. Kun lunta on juuri satanut ja se on puhdasta, valoa riittää vaikka lehden lukemiseen. Pakkasta tuolloin on yleensä kyllä turhan paljon lehtien lukemiseen, koska pilvetön taivas päästää kaiken lämpösäteilyn avaruuteen, ja ilma kylmenee nopeasti.

Kylmällä pakkasilmalla tähdet tuikkivat johtuen "lämpimän" ilman väreilystä, samoin kuin esimerkiksi lämpöpatterin päällä näkee ilman väreilevän lämpimän ilman kohoavan väreillen kuuman patterin päältä.

Mitä matalammalla taivaanrannasta tähdet ovat, ja mitä kirkkaampia ne ovat, sitä selkeämmin lämpöväreily näkyy. Tähtien väri samalla vaihtelee, koska ilman taitekerroin tähden edessä samalla muuttuu jatkuvasti.

Tällaisilla kuutamoilla voisi vaellella ulkona vaikka kuinka pitkään. Juuri satanut lumi tuo myös erikoisen hiljaisuuden estäen äänen heijastumisen ikään kuin koko luonto olisi äänieristetty.


                                                          Paluu kuvasivulle


                                                      

2 kommenttia:

  1. Hei, olen tässä katsellut ja lueskellut blogiasi ja täytyy todeta sen olevan tosi mielenkiintoinen. Innostuin googlettamaan kirkkaimmista tähdistä ja minua jäi kovasti häiritsemään, kun en löytänyt seuraavanlaista tietoa: pystyykö kirkkainta tähteä, LBV 1806-20:a, havaitsemaan tähtitaivaalta, vai jääkö se jonnekin oman galaksimme tähtipölyjen taa? Ja jos sen pystyy havaitsemaan, niin mikä onkaan suurinpiirtein sijainti? Olikos sen sijainti Jousimiehen tähdistössä? En juurikaan tunne tähtitaivasta; ainoa minkä kykenen välittömästi havaitsemaan, on Orionin vyö :-)

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentistasi.

    Kirkkain tähti tähtitaivaalla on LBV 1806-20:a on suurin tähti, muttei silti kirkkain. Kirkkaus riippuu suurelta osin tähden etäisyydestä meistä. Kirkkain tähti taivaalla on Ison koiran tähdistössä oleva tähti Sirius.

    Se on eteläisellä tähtitaivaalla, ja näkyy nyt talviaikaan hyvin suomessa. Se näkyy juuri tuntemastasi Orionin vyöstä katsoen noin klo seitsemän suuntaan aika matalalla taivaanrannasta.

    PS Googlaa Sirius, niin löydät sen varmasti taivaalta!

    VastaaPoista