8.11.2010

Tähtitaivas

Uudenkuun aika, ja taivas on aivan musta, lukuun ottamatta pohjoisessa olevaa taajaman valoa. On lähes pilvetöntä, ja silloin valoa ei paljon huomaa. Välillä pilvilauttoja kulkee ohi.

Tähtitaivas kuvassa on tähtiä suunnilleen samoin, kuin mitä paljailla silmillä näkyi (kuva suurennettuna). Kuvassa näkyy myös vähän linnunrataa, joka juuri ja juuri erottuu nauhana Perseuksen, Ajomiehen kohdalla, kulkien puun rungon alaosasta kuvan oikeaan yläkulmaan. Oikeassa alakulmassa näkyy Seulasten avoin tähtijoukko, jota myös virheellisesti Pikkuotavaksi kutsutaan. Seulasten rinnalla käytetään myös nimeä Plejadit. Puunrungon keskivaiheilla, sen vasemmalla puolella näkyvät selkeästi Kaksosten kaksi kirkkainta tähteä Castor ja Polloux.

Kerroin Linnunrata kuvan yhteydessä, että meidän galaksiamme, Linnunrataa vastaava lähin galaksi on Andromeda, ja että sen voi nähdä paljain silmin. Otin alla olevan kuvan Andromedasta siten, että se vastaisi mahdollisimman paljon sitä, miten me sen näemme.




Laitoin kameran niin, että Andromeda on keskimmäisen puunlatvan aivan sen kärjen lähellä. (suurenna kuva) Andromeda on oikeasti pyöreä kierteisgalaksi kuten meidänkin, mutta se on lähes sivuttain meitä kohden, joten se näkyy taivaalla lähinnä ’terävänä ovaalina’, keskus näkyy kirkkaimmin. Sinne on siis matkaa kaksi miljoonaa valovuotta! Näemme sen siis sellaisena kuin mitä se oli kaksi miljoonaa vuotta sitten. Käytännössä kohde on yhä samanlainen. Andromeda näkyy parhaiten kiikareilla, kuten Seulasetkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti