26.10.2010

Täydenkuun mysteeri

Täysikuu ja täydenkuun aika ovat täynnä lumoa, mutta minusta täydenkuun yksi suurimmista mysteereistä on se, että se on taivaalla näennäisesti täsmälleen yhtä suuri kuin aurinko, jos ei oteta huomioon pieniä ratavaihteluita.

Kun aurinko on keskimäärin 150 miljoonan kilometrin etäisyydellä meistä ja kuu n. 384000 kilometrin etäisyydellä, on niiden molempien kulmahalkaisija 0.5 astetta. Erikoinen tähtitieteellinen sattuma.  ?


1 kommentti:

  1. Sattumahan tuo "samankokoisuus" tietysti on. Kuun etäisyyden (ja samalla "koon") pienellä vaihtelulla (etäisyys vaihtelee välillä 360 Mm - 406 Mm) on vaikutusta mm. täydellisiin auringonpimennyksiin. Kun kuu radallaan sattuu uuden kuun ("mustan kuun") aikaan maan ja auringon väliselle janalle ja on riittävän lähellä maata, se riittää peittämään auringon kokonaan ja syntyy täydellinen auringonpimennys. Auringosta näkyy pimennyksen syvimmällä hetkellä vain korona. Jos taas kuu on radallaan kauempana maasta ja vaikka se osuukin täsmälleen tuolle maan ja auringon väliselle janalle, niin se ei riitä peittämään kokonaan aurinkoa, täydellisen auringonpimennyksen sijaan pimennyksestä tuleekin rengasmainen, auringon reunaosat ovat näkyvissä syvimmän pimennyksenkin hetkellä.

    VastaaPoista